ИСХОЖДАТЬ, несов. (4) Книж.-церк. из чего. 1. То же, что исходить 1. Прилучися Иоанну ити мимо то бѣсовское игралище съ отрокомъ Евфимиемъ, и узрѣвъ плищь и различная подобия демонская, и видѣвъ близь домъ великий, изъ негоже исхождаше множество юношъ и человѣковъ младыхъ и состарѣвшихся, бѣсовскому тому игралищу послѣдующихъ, вопроси: чий есть сий домъ, и кто суть сии исходящия отъ дому того? Суб. Мат. I, 247, XVII в.

2. Расти, произрастать. На стѣнѣ, что отъ Ивана Великого, подъ сводомъ и подъ окномъ написано: Полаты, и въ полатахъ на одрѣ царь Фараонъ спитъ… видѣвъ второе во снѣ: седмь класъ исхождаху исъ корене единого добрии, другия же седмь класъ исхождаху тонки, избиении вѣтромъ. Заб. Мат. ист. I, 1264, 1672 г.

3. Вытекать, литься откуда-л. И слезы в молитве, яко струи, исхождаху изо очей ея [Ф. П. Морозовой]. Авв. Сл. плач., 296, 1676 г.

4. То же, что исхожать. Глас же тонкий изо уст ея [Феодосьи Морозовой] гортанный исхождаше, яко ангельский. Авв. Сл. Плач., 297, 1676 г.  от чего. А въ Библии, въ третьихъ книгахъ въ Ездрахъ, въ 11 главѣ, напечатано: И видѣхъ сонъ… и се гласъ не исхождаше отъ главы его [орла], но отъ среды тѣла его. ДАИ XII, 142, 1688 г.

5. против кого. Выступать, борясь с кем-л., чем-л. Многажды же исхождаше Иоаннъ противу скомраховъ съ ученики своими во время Рождества Христова и святаго Богоявления, въ ты дни, иже нарицаются святки: понеже тогда множество игръ бываше въ вечеръ и въ нощи. Суб. Мат. I, 261, XVII в.