БРЕЧЬ, несов. (13) 1. Оберегать кого, что, заботиться о ком, о чем. А хто сие [семью, детей] с любовию и отъ всея душа брежетъ и хранитъ, велию милость отъ Бога получитъ. Дм., 28, XVI в. И отъ таковыхъ умныхъ и вѣжливыхъ и благоразумныхъ слугъ промеж добрыхъ людей любовь сводитца и миръ вѣчной и такихъ умныхъ слугъ брегутъ и жалуютъ какъ дѣтей своихъ. Там же, 45. || с отриц. Оставлять без внимания, пренебрегать. кем. Аще ли упиешися до пияна, а к себѣ спати не соидеши или несъѣдеши, тутъ и уснеши гдѣ пивъ, и будеши небрегомъ никим же, занеж люди мнози, а не ты единъ. Дм., 23, XVI в. Мы же промышляющаго нами не брежем и того ради болий грех на ся влечем. Сказ. Авр. Пал., 115, н. XVII в.
2. Сохранять, сберегать что-л. И тѣ останки и обрѣски [кожи, ткани] всякие брѣгутъ и ко всему ся пригодятъ в домовитомъ дѣлѣ. Дм., 42, XVI в. Какъ всякое платие кроити и останки и обрѣски бречи. Там же, 41. Платье надѣть из утра, да брежно ходити, отъ грязи и отъ дождя и отъ снѣга бречи. Там же, 48. А всякая ссуда имати и давати, въ честь, и бречи паче своего, и отнести на срокъ. Там же, 42.
3. от чего. Охранять, защищать. Или гостьи промежъ себя побранятца, ино ихъ унимати добродѣтелию… а отнюдъ отъ брани бречи всякого, с любовию и з благодарениемъ накормивъ и напоивъ чеснѣ отпустити. Дм., 24, XVI в.
Ср. беречь.