ВНИТИ, сов. Книж.-церк. во что. 1. Войти внутрь, вступить в пределы чего-л. Вниди в нашу келию. Речь тонкосл., 84, XV в. И внидох же в корабль из Дабыля града до Велика дни за 3 месяци. Х. Аф. Ник., 28, 1472 г. Градстии же людие, мало-помалу отходяще, внидошя вси во град здрави и ничим же вреждены. Сказ. Авр. Пал., 143, 1620 г. А з другую сторону того же града Азова полковники и… казаки принесоша лестьницы, к стене градне приставиша и Божиею милостию с обеих стран во град внидоша. Ист. аз. взят., 55, 1637 г. || перен. > Внити в царство Небесное (в небо, в рай). Написано бо есть во святомъ Апостолѣ, многими скорьбми подобаетъ намъ внити въ царство Небесное. Дм., 15, XVI в. [Лиса:] С великолюбовным тщанием всякаго встречаю, духовно беседовав, и честно в дом их провожаю и наставляю, как кому жити требно, чтоб всякому з душею внити в небо. Сказ. о куре, 82, 1я пол. XVII в. Обидливъ завидливъ не внидут в раи. Сим. Послов., 129, XVII в. > Внидет Дух Святый (дух нечистый, грех) в кого. По второмъ лѣте внидеть въ него [творящего молитву] Духъ Святыи, по третемъ лѣте приидетъ к нему Отецъ, и вшедъ въ него, и обитель в немъ себѣ сотворитъ Святая Троица. Дм., 20, XVI в. Не внидет в него [в дом] духъ нечистыи. Леч. Щук., 91, XVII–XVIII вв. — чем. Грѣх убо сладостию внидет горестию же изыдетъ. Сим. Послов., 93, XVII в. > Внити в живот. Остаться среди живущих на земле (?). Оно лутче со единем оком внити в живот, нежели две оце имуще ввержену быти в геену. Авв. Письма, 208, 1669 г. Внити в уши кого-л. Стать известным кому-л. Слух же сей злый [об убийствах] во всю Росию изыде, и мнози скорбяше о неповинной крови. Нецыи же без страха начашя извещатися между собою о деле сем лукавом. Сиа же внидошя и во уши Бориса. Сказ. Авр. Пал., 102, 1620 г. + XVI в.: Сл. Каз.; XVII в.: Двор тур. султ. Ср. войти.
2. Включиться, войти в состав чего-л. [Лиса:] «Благое дело избрал еси, чадо [кур], вниди ныне во избранное мое стадо». И прием его во свои когти. Сказ. о куре, 99, 1я пол. XVII в. Ср. войти.
3. В сочетании с сущ., обозначающими состояние. Впасть, перейти в это состояние. И сия вся своя грѣхи презрѣхомъ, и въ покаяние не внидохомъ, ни что ж не уцѣломудри, ни устраши насъ, и не накажемъся о семъ, видя Божие наказание на себе. Дм., 14, XVI в. Помилуй единородную душу свою и вниди паки в первое свое благочестие, в нем же ты порожден еси с преже бывшими тебе благочестивыми цари, родители твоими и прародители. Авв. Письма, 195, 1669 г. [Лиса:] Помнишь ли ты [кур], чадо, как во святых книгах пишет: «не долго спите и не долго лежите, вставайте рано, молитеся Богу, да не внидете в напасть». Сказ. о куре, 73, 1я пол. XVII в.
> Внити в суд. Обсудить чье-л. положение, чьи-л. обстоятельства (?). Ты же пресвятыи владыка чядолюбиваи отец и пастыр нашь [патриарх Иоаким] …не вниди в суд со мною грешьным рабом твоим. ПНРЯ, 135, XVII в. + XVII в.: Двор тур. султ. Ср. войти.