ВОПИЯТЬ, несов. (17) Книж.-церк. 1. То же, что вопить. И изнемогаше [Дедиловский] от многих ран и начат умирати; и вопияше великым гласом. Сказ. Авр. Пал., 147, н. XVII в.
2. что. Громко восклицать. Апостолу вопиющу: «Аще кто незаконно мучен будет, сиречь не за веру, не венчяетца». Посл. Ив. Грозного, 19, 1564 г. Гневно жена его [пьяницы] злословяще вопиющи: сего дни з детми не ела, о Владыко, чего для долго не завернешь ему шею на сторону? Служба кабаку, 61, XVII в. — кому, к кому. Той же Федор, ведом к посечению, вопиаше всему народу. Сказ. Авр. Пал., 111, н. XVII в. Павел, сосуд избранный, вопиет к нам: «Аще кто растлит храм Божий, растлит сего Бог». Там же, 125. Того ради вси от бездилия вопием ти: веселися, радуйся… денешку добудь, алтынец съеж… а иногда и не етчи спи. Служба кабаку, 50, XVII в. + XVII в.: Авв. Письма.
3. Взывать, обращаться с жалобой, мольбой. Вы же изменники, аще вопиете бес правды и не приемлете, яко же выше реченно бысть, понеже сластей ради просити. Посл. Ив. Грозного, 60, 1564 г. Не смею нарещися богомолец твой [царя Федора Алексеевича] …и непричастен ногам твоим, издалеча вопию, яко мытарь: милостив буди ми, Господи. Авв. Письма, 205, 1676 г. > Вопиять к Богу. И во всѣхъ тѣхъ плодѣхъ не благословенныхъ отъ Бога непомилованъ, а отъ народа проклятъ, а обидими къ Богу вопиютъ, а своеи души на погибель, и дому тщета. Дм., 37, XVI в. Я [капитан голландского судна] велѣл хрстьянскую морскую молитвенную кнгу принесть и молитвою своею к Богу вопияли и Бог молитву нашу услышал. ВК V, 73, 1652 г. > Кровь вопиет на кого-л. к Богу. О выражении протеста, негодования. И аще кровь твоя [Курбского], пролитая от иноплеменных за нас, по твоему безумию, вопиет на нас к Богу… тем же убо смеху подлежит сия… должная отечеству си совершал еси: аще бо сего не сотворил еси, то неси (!) еси был християнин, но варвар. Посл. Ив. Грозного, 55, 1564 г. + XVI в.: Сл. Каз.