ЖРЕБИЙ, м. (6) 1. Процесс определения права на что-л. или очередности; жеребьевка. > Метнуть жребий. Провести жеребьевку. Мати же плакаше о нем [Мельхиседеке] и глагола мужу своему: метнем жребия о чадех наших и по жребию на жертву богом возложим. Авв. Кн. бесед, 140, . А хто наездом деревню пашет, и ему болше трех годов не пахати наездом: либо скупать, либо спродавати с суда и з жребия; и огород ему по своей выте ставить. Судебник ., 434. Ср. жеребий.
2. Судьба, доля. А еже изволившу Духу Святому вложити во ум отцу Досифею с челобитными по жребию стужати царю о исправлении веры, и кто аз силен возбранити воли Божии, еже не быть тако? Авв. Письма, 291, . Жребиемъ упадшаму трудно встовать. Сим. Послов., 100, XVII в. > В жребии с кем-л. В единстве. Пияници со земнымъ симъ имѣниемъ лишаются и Небеснаго. занеж не Бога ради, но пьянства ради. но токмо единѣмъ бѣсомъ радование, и с ними въ жребии, аще не покаются. Дм., 24, XVI в. И причитаетъ апостолъ пияницу и всякъ грѣхъ творяща, яже суть неугодна Богу, а жребии съ бѣсы, аще истиннымъ покаяниемъ не очистятся. буди ж всѣмъ християномъ, иже по Бозѣ в православнои вѣрѣ живущимъ, в жребии съ Господемъ нашимъ Иисусомъ Христомъ. Там же.
3. Фрагмент, часть чего-л. И в осмом числѣ после сего от турского кесаря пришло таиное повелѣнье чтоб того смиреннаго древняго мужа [патриарха Костантинопольского] удавити и то в ночи и учинили… а греки которые тѣло погребли носят в пазухах своих яко свтаго мчника власы брады его и жребия платя его и веревки которая на шее его была. ВК I, 205, .